Іван Пулюй Життя В Імя Науки Та України Науково-технічна Бібліотека

Тому саме він перший пояснив природу як катодних, так і Х-променів. Викладав фізику, механіку та математику у Військово-морській академії в місті Фіуме. Там сконструював прилад для вимірювання механічного еквівалента теплоти, який став широко відомим у науковому світі й у 1878 р. Був відзначений срібною медаллю на Всесвітній виставці в Парижі.

Довжина хвилі рентгенівських променів одного порядку із характерними сталими ґратки кристалічних речовин. Через це, атоми кристалів утворюють природні дифракційні ґратки для рентгенівських променів. Розсіяння рентгенівського випромінювання на цих ґратках використовується для визначення кристалічної структури речовин. Саме методом рентгеноструктурного аналізу, в 1953році була розшифрована структура ДНК.

Тут він також займається перекладами — щоправда, вже духовної літератури, а також очолює студентське товариство «Січ», звідки потім вийшла ціла низка відомих суспільно-політичних діячів. На останньому курсі семінарії Пулюй серйозно зацікавився природничими науками і поховав батьківські мрії про свою богословську кар’єру. Після Віденського університету в 1872 році молодому фізику запропонував контракт Віктор Ланг. Його електротехнічна лабораторія в столиці Австро-Угорщини була своєрідним науково-дослідним інститутом і виконувала приватні та державні замовлення. Електрика тоді була загальним трендом для вчених і підприємців.

Сфери його діяльності настільки різноманітні, що кожна з них заслуговує на окрему розповідь. Повернувшись додому, Вільгельм Рентген місця собі не знаходив. До понеділка чекати він не став, а зранку повернувся до лабораторії та відновив дослідження. Тоді, начебто, й були зроблені перші наукові нотатки. Французьким математиком Рене Декартом.

  • Ці промені названі рентгенівськими і відкриття їх приписували лише одній людині – німецькому фізику Вільгельму Конраду Рентгену.
  • Всi експерименти з «X»-променями вчений проводив з вакуумними трубками власної конструкцiї.
  • До понеділка чекати він не став, а зранку повернувся до лабораторії та відновив дослідження.
  • Завдяки незалежній Україні московитський царизм було б витіснено із Чорного моря, Балкан, Дарданелл, і так було б знищено посягання Росії на всесвітнє панування, писав Іван Пулюй.

Пам’ятали про Івана Пулюя українці в діаспорі. Газета «Нові дні», яка виходила в таборі для переміщених осіб у Зальцбурзі (Австрія), помістила про нього невелику замітку. В.Березюк https://zabor.zp.ua/Statiy/mallorca_wilds.htm опублікував статтю «Іван Пулюй — людина науки» в газеті «Вільне слово». В подальшому були публікації Е.Бурштинського, В.Хилецького, В.Скибіцького, Ю.Мовчана та ін.

Іванові Пулюю — One Hundred Seventy Five

Іван Павлович особисто зробив вперше в світовій практиці знімок скелета мертвонародженої дитини. Вже в 1896 році в клініці Київського університету була проведена операція із залученням засобів променевої діагностики. По суті, Пулюй стояв біля витоків медичної рентгенографії, яку, можливо, слід було б назвати «пулюєграфією».

наукові винаходи івана пулюя з природи рентгенівських променів

Для виготовлення трубок, необхідних для проведення наукових експериментів, Пулюй з Теслою попутно освоюють ремесло склодувів. Рентген же, за свідченням деяких істориків, мав інші наукові захоплення, але був в курсі успіхів Пулюя і Тесли. Передусім зазначимо, що відомий математик, професор Львівського університету імені Івана Франка Микола Чайковський, упродовж 1967 — 1968 рр. Опублікував кілька статей у періодиці, в яких подав відомості про Івана Пулюя, хоч і вельми дозовані з цензурних міркувань.

Х-промені Івана Пулюя

Петер Пулюй і архів Івана Пулюя // Фізичний збірник НТШ.

Протистояння З Рентгеном

Народився Іван Пулюй 2 лютого 1845 року в релігійній греко-католицькій родині у містечку Гримайлові на Тернопільщині. Закінчив Тернопільську гімназію (1865р.), теологічний (1869р.) і філософський (1872р.) факультети Віденського університету. У 1876 році захистив докторську дисертацію та здобув ступінь доктора філософії Страсбурзького університету. Автор близько 50 наукових і науково-популярних праць із фізики та електротехніки українською, німецькою та англійською мовами. Іван Пулюй був дійсним і почесним членом Наукового Товариства імені Т.

І таємничі промені могли б називатись не рентгенівськими, а пулюївськими. У XIX столітті кілька разів видавалися окремі частини цього перекладу. А в 1885 році внаслідок пожежі був знищений рукопис перекладу Старого Заповіту, тож його довелося зробити заново.