Хто на світі найгарніший? До вивчення циклу віршів Ігоря Калинця «Дивосвіт» Стаття з української літератури

Орієнтовна розповідь. Ігор Калинець не стояв осторонь історії, він творив її. Письменник був учасникам українського визвольного руху. Уже говорилося, що він удостоєний громадської премії ім.

ігор калинець дивосвіт або ж перша книжечка для дзвінки

Спочатку ви зможете познайомитися з донькою письменника, з якої він змалював дівчинку Дзвіночка. Через стежку (перший вірш циклу) вона прагне побачити, як насправді виглядає цілий світ. Радимо читати онлайн усім книгу «Дивосвіт» або ж «Перша книжечка для Дзвінки» автора Ігоря Калинця українською мовою. По мандрах у горах спадщанці повернулися до Львова. Хлопець, добираючись трамваєм додому, пальцем повторив мою хвігурку на вікні.

ІГОР КАЛИНЕЦЬ

Добре, – згодилася вчителька, – може, ще хтось спробує за вихідні скласти оповідання на вільну тему. “От, я тепер із червоним знаком запитання. Це надає мені таємничості, – запишався Ха-еФ. – Нехай думають про мене бозна-що, нікому не розкрию таємниці. Я задоволений собою”. Вона вийняла альбом – хлопчик якраз умістився на аркуші, ніби його там нарисували. “Що ж робити, – міркувала школярка, – чи вирвати аркуш, чи, може, вдасться Ха-еФа звідти вигнати.

Лепкий Богдан Сильвестрович

У 1992 році отримав премію імені Василя Стуса, а за книжку вибраних поезій «Тринадцять аналогій» удосто­єний Національної премії України імені Тараса Шевченка. Книжка «Слово триваюче» вийшла друком у Харкові 1997 року. У доробку поета також чимало творів для ді­тей, наприклад, «Книжечка для Дзвінки», видана в Києві 1991 року. Дзвінка – це ім’я коханої ви­датного карпатського ватажка опришків Олекси Довбуша, пам’ять якого й досі вшановують на Західній Україні. Також ім’ям Дзвінка Ігор Калинець назвав свою доньку.

Пернаті не барились, повернулися, а на крилах разом із весною принесли дивні яєчка. Відтоді з приходом великого весняного дня люди писали писанки. Люди не могли повірити, що легендарного Івана Підкову, захисника їхнього краю, король звелить стратити у Львові на площі Ринок. Але правитель таки віддав цей страшний несправедливий наказ. Юний Купер’ян поклявся, що помститься королю за такий ганебний вчинок.

Бачиш, як вона радісно виграє різними кольорами, аж бринить, як бджілка. ЛИБІДЬ — Кий, Щек, Хорив і Либідь за переказами були засновниками Києва. ЗОЛОТІ ВОРОТА — головна брама стародавнього Києва.

Дивосвіт, або ж Перша книжечка для Дзвінки – ІГОР КАЛИНЕЦЬ Скорочено (Фрагмент) 1. Стежечка Ходім зі мною стежечко обережно не зачепися за камінець переступи соломку і під спориш не ховайся все одно бачу А там за… Скорочено “Хлопчик фігурка який задоволений собою” Калинця Ганнуся їхала додому трамваєм і намалювала на вікні пальчиком чоловічка в окулярах.

В.Стуса ( присуджується авторам, які мають видатні успіхи у своїй галузі, займають виразну громадянську позицію, активно присутні в українському культурному просторі). Серед його поезій є цикл «Лицарія», але натяки на важливі для України події, на непересічних людей є чи не в кожному творі. Батькові-поетові https://www.0512.com.ua/list/429958 хотілося подарувати Дзвінці найкращі слова, подивитися на світ її очима й передати красу побаченого думками доньки. Природа як музика… Тонка, ніжна, неповторна. Вона завжди гармонує з настроями, почуттями людини. Невипадково так багато поетів пишуть барвисті образні вірші, присвячені рідній природі.