Проблеми соціально-економічного розвитку регіонів Регіональна економіка Підручники для вузів онлайн

Депресивними слід вважати регіони, в межах яких темпи спаду виробництва, рівня життя, зростання негативних тенденцій у сфері зайнятості, демографії, екології, соціальних послуг вищі за макрорегіональні, загальнодержавні. Перспективи національної https://tv4.te.ua/hadzhety-shcho-dopomahaiut-profesijno-rozvyvatysia/ економіки пов’язані з перевагами новітніх технологічних укладів, які відповідають інформаційно-інтелектуальному етапу розвитку світового господарства. Саме інтелект людини має відігравати вирішальну роль у створенні засад нового суспільства.

Актуальна інформація про економічний розвиток регіонів

Продукція цих галузей спрямована на задоволення потреб внутрішнього і зовнішнього ринку. Від розвитку цієї галузі залежить нормалізація функціонування паливно- енергетичного комплексу в усій державі. Для різних галузей економіки України і експортних потреб, у першу чергу для реорганізованих сільськогосподарських структур – фермерських та індивідуальних господарств. У будівельно-індустріальному комплексі міжрайонне значення мають цементна та скляна галузі промисловості. Що відображає інтеграційний процес і характеризує комплексність і збалансованість його розвитку.

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Парламенті законопроєкт про звільнення в запас строковиків після завершення терміну військової служби під час воєнного стану. На район припадає 30% виробництва ковальсько-пресового устаткування, 45,9% консервів, 20% хімічних добрив України. Значним є вклад регіону у виробництво морських та річкових суден, кукурудзозбиральних комбайнів, тракторних плугів, металорізальних верстатів, електродвигунів.

При доопрацюванні Прогнозу були враховані визначені Президентом України завдання щодо підвищення мінімальної заробітної плати. Так, середньозважений рівень мінімальної середньозваженої заробітної плати у 2021 року становить 6250 грн., у 2022 році – 6700 грн, у 2023 році – 7176 грн. Зростання експорту товарів і послуг на рівні 2,9% у 2021 році з подальшим нарощуванням темпів зростання до 6,4% у 2022 році та до 8,2% у 2023 році. Прогноз розроблено Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за участі зацікавлених центральних органів виконавчої влади. Документом пропонується унормувати під час дії в Україні воєнного стану можливість звільнення у запас військовослужбовців, які відслужили встановлені терміни строкової військової служби. Проєкт закону «Про внесення змін до глави ХІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо строків строкової військової служби» №11035 вже оприлюднений на сайті Верховної Ради.

У зв’язку із цим тематика нашого дослідження є досить актуального в умовах сьогодення. Завдяки міжрегіональним зв’язкам економіка окремого регіону є частиною економік інших регіонів і таким чином національної економіки в цілому. Аналіз економічних процесів та явищ, які пов’язані з ринковим розвитком господарства різних регіонів та їх включення у єдиний економічний простір. Регіональна економіка— система суспільних відносин, що історично склалася у межах областей держави і являє собою сукупність взаємопов’язаних утворень та зв’язків, які забезпечують її стійкість і цілісність на макро- й мікрорівнях. Основні проблеми землекористування в Причорноморському економічному регіону пов’язані з надмірно високим рівнем розораності земель (81,2%), екстенсивним розвитком землеробства, розвитком ерозійних процесів у зв’язку з недосконалістю зрошувальних систем. Остаточне подолання збитковості й зміцнення фінансового стану сільськогосподарських підприємств.

Унаслідок чергової атаки пошкоджень зазнав спортивний комплекс «Метеор» — місце, де виросла українська фігуристка. Розповідаючи про своє дитинство і тренування у спорткомплексі, УкраїнуКйКвійну, спортсменка не стримувала сліз. Призупинення поглиблення міжрегіональних диспропорцій за економічними та соціальними параметрами. Застосування розширеного соціально-економічного підходу що включає «європейський набір» показників прибутків і зайнятості1.

На нинішньому етапі розвитку нашої країни актуальною проблемою стає проблема економічного зростання кожного з її регіонів. З метою забезпечення раціонального поєднання територіальних і загальнодержавних інтересів процеси регіонального розвитку мають регулюватися шляхом умілого поєднання елементів планування, прогнозування і програмування. Зазначені особливості економіки регіону як сутнісні ознаки і відокремлюють її від регіональної економіки. Регіональна економіка щодо економіки конкретного регіону виступає макроекономічним середовищем.

Держава може надавати допомогу економічно відсталим регіонам у формі розвитку виробничої інфраструктури, стимулювання потоків інвестицій, деяких податкових і кредитних пільг, селективного надання дотацій підприємствам з метою забезпечення мінімальної зайнятості. Внаслідок обмеженості фінансових ресурсів держави, основним напрямом є забезпечення саморозвитку регіонів на основі використання власного потенціалу і конкурентних переваг. Збільшення суми між бюджетних трансфертів на користь відсталих регіонів відбуватиметься по мірі прискорення економічного росту в країні. Цей вислів треба покласти в основу державного регулювання розвитку регіонів та максимально враховувати при виданні нормативно-правових актів, спрямованих на розробку та реалізацію цільових програм, концепцій та стратегій розвитку регіонів, регіональної політики України. Економіка регіонів України повинна бути переведена на інноваційний шлях розвитку, для цього необхідно сформувати ефективні регіональні інноваційні системи з урахуванням національних та регіональних особливостей, а також європейського та світового досвіду.

Регіональна економіка. Електронний посібник. Завадських Ганна Миколаївна

Абезпечення сталого економічного зростання на сучасній технологічній основі з високою продуктивністю праці та зайнятістю. Кінцевим продуктом планування є план – документ, в якому визначено систему взаємоузгоджених завдань, об’єднаних спільною метою, визначеними термінами, методами і послідовністю досягнень. Розглядається як органічне поєднання та взаємозв’язок функціонально-просторових та галузево-регіональних блоків розвитку територій.

Регіональна економіка

Потрібно встановити режим роботи, визначити етапи освоєння нових технологій і відповідно до цього переводити ВЕЗ на існуючі в державі загальні, законодавчо закріплені норми господарювання. Серед проблем, які істотно впливають на соціально-економічний розвиток регіонів, є соціально-політичні, що особливо загострюються в період президентських чи парламентських виборів. Протистояння різних політичних У групувань відволікає велику кількість управлінських кадрів від практичної діяльності з економічного розвитку як країни, так і регіонів. За розмірами території район посідає четверте місце серед економічних районів України, що впливає на можливості його комплексного економічного і соціального розвитку.

Вимагають поглиблення й розширення правові основи самоврядування регіонів, надання їм науково-методичної, організаційної та інформаційної допомоги з питань місцевого самоврядування і регіонального розвитку. Сьогодні актуальним є створення спеціального загальнодержавного органу з питань територіального розвитку (міністерство, комітет), який би займався питаннями регіонального та місцевого соціально-економічного розвитку. Особливо важливими тут є розробка і впровадження соціальних та економічних нормативів з розрахунку на душу населення, диференційованих за різноманітними соціально-економічними критеріями, за регіонами країни.